Dag 5 - Arequipa
Goedemorgen!
Ons reisverslag komt iets later dan verwacht, want we zijn gisteren nog iets gaan drinken, en we hebben dus niet meer kunnen vertellen :)
De dag begon met een 'reality tour'. Ontzettend indrukwekkend. We zagen Perú op een hele andere manier, namelijk hoe het land echt is. We wisten al dat Perú arm is, maar nu konden we het van dichtbij meemaken. Eerst gingen we naar een stenenkapper. De man van 50 kapt witte stenen (samengeperste as van vulkaanuitbarstingen) uit de gesteentes, om daar dan huizen van te maken. Voor 1 steen krijgt hij 3sol, nog geen euro dus. Hij maakt er 10 a 12 per dag... De gassen maken zijn longen kapot en zorgen ervoor dat zijn gemiddelde leefkansen tot 55 jaar gaan.
We bezochten ook een kindercreche, waar we dan nog fotootjes van posten ook.
Ze hebben een goed systeem uitgedokterd voor de armen voor het eten ook, maar we hebben niet zo veel tijd om te vertellen.
De rest volgt deze avond en met wat foto's hopelijk ;)
Hallo opnieuw!
Wat de kindercreche betreft, dat heet in het Quechua Wawa Wasi, oftewel baby-huis. Naast het Spaans zijn het Quechua en het Aymara hier ook officiele talen.
We hebben onze ogen uitgekeken, je werd echt met de neus op de feiten gedrukt tijdens die tour.
We hebben ook een kerkhof bezocht, waar we zagen hoe hoog de kindersterfte is.
Dat komt vaak door de hoogte, de kinderen krijgen niet genoeg zuurstof in de eerste twee cruciale weken van hun leven. Vandaar ook dat de mensen uit de bergen zo klein zijn hier, doordat ze eigenlijk te weinig zuurstof krijgen tijdens hun ontwikkeling. Onze gids was groter dan ons, en dat kwam omdat hij aan de kust geleefd heeft heel zijn leven, in tegenstelling tot zijn ouders die nog geen meternalf zijn :)
Na de lunch trokken we naar Arequipa zelf, het stadje. Daar bezochten we het museum van juanita, het ijsmeisje. Voor dat verhaal moet je maar eens googlen :)
We hebben daarna ook het grootste klooster van de wereld bezocht, en het was effectief wel HUGE! En de moeite!
's Avonds zijn we met een deel van de groep Alpaca gaan eten, een schoon kamelensoortje, maar vooral erg lekker :) We kregen een bavetje om voor het spatten van de steengril.
Na al dat lekkers hebben we ons opgesplitst, de 'oudjes' gingen gaan slapen, en wij bezochten nog een happy hour-cafeetje. En amai, wat voor een happy hour! 6 mojitos voor 30 sol, zijnde 7.5euro!!! We zijn wijselijk na 3 mojito's gestopt, want we hadden de dag nadien weer een drukke dag voor de boeg.
Kusjes